Snuffelmat, de juiste uitdaging voor de hond!

Snuffelmat, de juiste uitdaging voor de hond!

Wil je jouw hond gewoon een super leuke uitdaging bieden of worstel je… zoals veel meer honden eigenaren…(ja écht, je bent niet de enige) met een hond die te vaak “de dolle 5 minuten” of zelfs driftbuien heeft?

Er is iets ontworpen dat je zou kunnen helpen, namelijk... een snuffelmat!

Nieuwsgierig en benieuwd wat een snuffelmat precies is? Wij nemen je mee in deze handige blog waarin elk detail over een snuffelmat voor honden beschreven staat.

Wat is een snuffelmat?
Een snuffelmat is een eigenlijk een grote hondenpuzzel, die is ontworpen om droge brokken of lekkere snacks te verstoppen voor je hond en tegelijker tijd je hond mentaal uit te dagen door hersenwerk aan te bieden. Zodra de brokken of snacks zijn verstopt, begint de zoektocht om al het lekkers te vinden. Doordat de hond moet zoeken naar het eten dat verstopt is in de snuffelmat, zijn er diverse uitdagingen en word voorkomen dat de hond zijn eten opschrokt. Tijdens deze zoektocht naar voedsel, worden ook nog eens de natuurlijke jachtvaardigheden van de hond op de proef gesteld. 

Materiaal en eigenschappen van een snuffelmat
De meeste snuffelmatten zijn van stof gemaakt, maar kunnen ook worden gemaakt met plastic of rubber. Een snuffelmat wordt meestal aan elkaar geknoopt wanneer deze is gemaakt met stof, waardoor het uiterlijk van bijvoorbeeld gras of takjes wordt nagebootst om een natuurlijke omgeving voor honden te bieden. Deze intelligentiespellen in de vorm van een snuffelmat zijn er in verschillende soorten en maten, zodat je degene kunt kiezen die perfect bij de behoeften van je hond past.

De meeste en goede snuffelmatten hebben fijne en handige eigenschappen, zo is dit type hersenwerk vaak wasbaar en heeft een antislip onderkant zodat de snuffelmat goed op zijn plek blijft liggen tijdens de activiteiten van je hond. 

Snuffelmat hond van Dogzoo.nl

Waarom heeft mijn hond een snuffelmat nodig?
Een snuffelmat kan je aanschaffen om diverse redenen en meerdere doeleinden. Wij hebben een lijstje opgesteld met diverse redenen waarom het aanschaffen van een snuffelmat geen overbodige luxe is en een zeer gunstige werking kan hebben voor je hond.

De hond kan zijn energie kwijt en gaat verveling tegen
Honden staan erom bekend nieuwsgierig te zijn en proberen graag nieuwe dingen uit. De meeste honden vervelen zich snel, wat leidt tot ongewenst en sloop gedrag. Gelukkig is voedsel een van de meest effectieve manieren je hond aan te moedigen om deel te nemen aan mentale activiteiten.

Een snuffelmat zorgt voor mentale stimulatie omdat je hond meer tijd en moeite moet nemen naar het zoeken van voer of snacks die in de snuffelmat zijn verstopt i.p.v. bijvoorbeeld een bak met voer.

10 minuten snuffelen is erg intensief en staat volgens deskundige gelijk aan 60 minuten wandelen.

Er zijn situaties waarin de hond niet lang mag wandelen door bijvoorbeeld een blessure of is na een lange wandeling nog steeds niet moe. Een snuffelsessie is dan natuurlijk een super fijne uitkomst!

Het gedrag van je hond trainen
Snuffelmatten zijn een heel goed hulpmiddel om het gedrag van je hond op een positieve manier te ondersteunen bij een training. Honden staan bekend om het goed aanleren van gedrag bij herhaling, dus wanneer je hond herhaaldelijk op een positieve manier wordt voorzien van uitdaging i.c.m. voedsel, zal dit positief worden opgepakt door de hond bij andere trainingen.

Voorkomt schrokken / te snel eten
Te snel eten is voor mensen niet goed, dit geldt ook zeker voor honden. Wanneer honden te snel eten, bestaat er een kans dat dit een vacuüm creëert bij de maagspieren om het voedsel door te slikken.. 

Snuffelmatten worden naast uitdaging, ook vaak gebruikt om een hond langzaam te laten eten. De hond heeft namelijk niet de mogelijkheid om 10 brokken of snacks in één keer door te slikken.. de hond moet namelijk eerst opzoek naar de volgende brok of snack.
Snuffelmat verjaardag hond bij Dogzoo.nl

Geen stress, maar juist ontspanning en plezier voor de hond
Een van de redenen waarom honden nerveus en verveeld raken, is een gebrek aan mentale en fysieke uitdagingen en lichaamsbeweging. Een snuffelmat zorgt voor een super leuke uitdaging waarbij de hond in beweging is om zijn taak met neus en bek te voltooien. Het gebruiken van het reukvermogen helpt bij het verminderen van spanningen en angst.

Reukvermogen van de hond wordt gestimuleerd
Het reukvermogen is het meest vitale zintuig van je hond, hoe mooi is het dat dit volledig benut kan worden tijdens het snuffelen van een sessie met de snuffelmat.

Waar koop ik een snuffelmat?
Dogzoo heeft meerdere snuffelmatten te koop, van zeer goede kwaliteit en diverse prijsklassen. Klik hier om een kijkje te nemen in onze collectie.

Stappenplan, hoe leer ik de hond (en mezelf) hoe een snuffelmat werkt
Allereerst moet de hond een basis commando onder de knie hebben, namelijk.. wachten!

Kan de hond nog niet wachten? Niet erg, meteen een mooi moment om dit toch samen te gaan leren.

Stap 1:
Op de plek waar je de snuffelmat wilt plaatsen, laat je de hond op commando liggen of zitten en beloont de hond op een positieve manier.

Stap 2:
Leg de snuffelmat op zijn plaats, let op dat de hond blijft liggen of zitten en beloon de hond bij goed gedrag. Indien de hond niet luistert, herhaal dan deze oefening van stap 2 tot dat de hond begrijpt dat hij moet blijven liggen of zitten. Zodra hond blijft liggen of zitten? Goed gedrag, direct belonen!

Stap 3:
Pak een aantal brokjes of snacks, plaats er een aantal op de snuffelmat en leg er ook eentje bij de hond zijn voorpoten neer als de hond netjes heeft gewacht. Mocht je hond al zijn opgestaan, dan haal je het lekkers weg en geef je opnieuw het commando aan de hond om te gaan liggen of zitten. Vervolgens probeer je het nog een keer, net zo lang tot het wel lukt.

Stap 4:
Bovenstaande stappen gelukt? Top, je bent goed op weg!
Plaats nog wat meer lekkernijen op de snuffelmat en geef je hond ook steeds iets lekker voor het goede gedrag dat hij of zij laat zien.

Stap 5:
Zodra je meerdere lekkernijen goed zichtbaar op de snuffelmat hebt gelegd, geef je het door jou gewenste commando om te starten met het spel, zoals bijvoorbeeld “zoek”, “snuffel” of “start” tegen je hond en wijs naar de snuffelmat.

Laat je hond rustig snuffelen zonder af te leiden. Laat je hond snuffelen zolang als hij of zij dat nodig vind, dit werkt ontspannen en het is natuurlijk ook geen race. Deze stap mag je 2 of 3 keer herhalen.

Stap 6:
Vul de snuffelmat op dezelfde manier en blijf de hond belonen bij goed gedrag, zoals netjes wachten tot jij de snuffelmat hebt gevuld. In deze stap gaan we het iets lastiger voor de hond maken, plaats nu ook wat lekkers onder bijvoorbeeld een fleecereepje. Vergeet niet om ook wat lekkers heel duidelijk neer te leggen, het moet voor de hond leuk blijven en geen hogere wiskunde. 😉

Is al het lekkers opgegeten, inclusief de snack die verstopt was? Top, je hond begint al door te krijgen hoe dit spel werkt. Is de snack onder bijvoorbeeld het fleecereepje niet opgegeten, laat dan aan de hond zien wat de bedoeling is en til het fleecereepje even op om te laten zien waar het brokje ligt.

Herhaal dit een aantal keer en kijk per keer of je hond het beter begint te snappen.

Stap 7:
De hond heeft nu door hoe er onder bijvoorbeeld een fleecereepje gezocht moet zoeken, tijd om het wat moelijker te maken door meer brokjes of snacks op een lastigere plek of dieper in de snuffelmat te verstoppen.

Stap 8:
Gebruik alle mogelijke verstopplekken en maak het steeds moeilijker voor de hond, blijf de hond belonen bij goed gedrag als er netjes wordt gewacht.

Vergeet niet, het moet geen hogere wiskunde worden! Snapt de hond iets niet, dan leg je uit.

Klaar met snuffelen? Sluit altijd positief af!
Zorg er voor dat je altijd positief de snuffelsessie beëindigd. Dit kan je doen door bijvoorbeeld een paar snacks op de vloer te gooien en vervolgens de snuffelmat te pakken en op te bergen.

De snuffelmat berg je altijd op, het moet geen speeltje of knuffel worden.. zo blijft het speciaal en snapt de hond wat er wordt verwacht zodra jullie met de snuffelmat aan de slag gaan.

 

Dit artikel is geschreven door Dogzoo.nl, voor mensen die een waterblazer hebben aangeschaft of willen weten waarvoor een waterblazer gebruikt kan worden. Overname van dit artikel is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming, stuur ons hierover een mail via info@dogzoo.nl.

Delen van de link naar dit artikel via social media wordt uiteraard zeer op prijs gesteld.


© Copyright Dogzoo.nl 

Terug naar blog