Plezier voor elke hond, lekker bewegen!

Plezier voor elke hond, lekker bewegen!

We weten allemaal dat bewegen belangrijk is. Voor mensen, maar misschien nog wel meer voor onze viervoeters. Te weinig bewegen kan bij honden tot diverse 'gezondheidsproblemen' leiden, zoals overgewicht en gedragsproblemen door een teveel aan energie. Genoeg bewegen houdt bovendien de spieren soepel en de conditie op peil. Ook bij honden die last hebben van spieren en gewrichten is beweging juist belangrijk. Sterke spieren vangen de belasting van de gewrichten op en zorgen zo voor bescherming van het bewegingsapparaat.

Welke beweging geschikt is voor jouw hond, hangt af van leeftijd, conditie, ras, behoefte en eventuele lichamelijke beperkingen. Beweging door middel van wandelen is het meest voor de hand liggend, maar heb je wel eens overwogen om met de hond te gaan hardlopen? Met een handige hardloopgordel wordt dit een gezond uitje voor zowel hond als baas, dat bovendien de onderlinge band helpt te versterken. Voor honden die last hebben van veel gewichtsproblemen is zwemmen een goed alternatief. Dit versterkt te spieren zonder dat de gewrichten belast worden. Voor honden die (nog) niet zo goed kunnen zwemmen, zijn er zwemvesten verkrijgbaar die zorgen dat de hond de kop altijd boven water kan houden. Voor de actieve viervoeten onder ons kun je ook voor meer uitdaging kiezen, zoals fietsen, wat extra makkelijk is met een speciale fietsbeugel, canicross of agility. Kijk in onze webshop voor handige benodigdheden om met training hiervoor aan de slag te kunnen!

Bewegen moet natuurlijk echter ook prettig en leuk blijven. Zorg dus altijd dat je hiervoor de juiste hulpmiddelen in huis hebt. Bij meer beweging hoort een voer dat meer energie biedt, voldoende rust en het aanbieden van de juiste supplementen. Gewrichts- en spierproblemen kunnen op elke leeftijd voorkomen, dus is het zaak deze zo veel mogelijk te voorkomen en, indien aanwezig, te helpen verminderen. Aandoeningen als heup- of elleboogdyslpasie, groeipijn, artrose en andere vormen van slijtage kunnen bewegen zonder de juiste zorg erg pijnlijk maken.

Behandeling is mogelijk met supplementen. Dit zijn meestal druppels, pillen of poeders die door het voer of direct in de bek gegeven kunnen worden. Zoek naar supplementen met bestanddelen als glucosamine, chondroïtine, MSM, collageen, duivelsklauw of rozenbottel. Deze ingrediënten dragen bij aan de aanmaak van kraakbeen, synovia en de remming van ontstekingen. Bekende merken die dergelijke supplementen bieden zijn Puur, de Dierendrogist, Primeval, Litpopet en Beaphar. Naast synthetische supplementen zijn er ook al supplementen die geheel natuurlijk en zelfs geheel plantaardig zijn, dus ook geschikt voor honden met voedselallergieën.

Jouw hond nog een handje helpen, dat kan naast met supplementen ook met het juiste hondenbed. Orthopedische kussens bieden veel verlichting bij honden met spier- en gewrichtsproblemen. Deze kussens bevatten vaak memory-foam, dat zich aanpast aan het lichaam van het dier en zorgen dat druk optimaal verdeeld wordt. Ook dit zorgt voor minder stijf opstaan en een hond die prettiger kan bewegen!

Terug naar blog