Waarom honden niezen tijdens het spelen?

Waarom honden niezen tijdens het spelen

De sociale nies van honden: Wat betekent het?

Sommige honden kunnen niezen tijdens het spelen of wanneer ze opgewonden raken. Een hond die veel niest tijdens het spelen, kan een sociaal signaal geven, maar kan ook een medische aandoening hebben die moet worden aangepakt.

Honden hebben een uitgebreid repertoire aan sociale signalen die ze tijdens het spelen gebruiken om met elkaar te communiceren. Een van die sociale signalen is iets wat we meestal associëren met allergieën of ziekte: de nies.

De nies als sociaal signaal verschilt van een fysiologische nies. Wanneer een hond niest vanwege irritatie in haar neus, is de nies vaak krachtig en kan gepaard gaan met neusafscheiding of schokken van haar hoofd. In vergelijking daarmee is een sociale nies klein en delicaat, zonder neusafscheiding en met zeer weinig hoofdbeweging.

Een hond die niest tijdens het spelen met een andere hond, vertelt de andere hond om het energieniveau een tandje lager te zetten. Het is haar manier om te zeggen: "Ik geniet van deze speeltijd met jou, maar je wordt nu een beetje te onstuimig voor me. Neem even de tijd om te kalmeren en dan kunnen we doorgaan met spelen."

Honden zullen ook een nies gebruiken als sociaal signaal naar hun mensen. Een sociale nies gericht op mensen wordt gebruikt om hun aandacht te trekken. Het wordt meestal gevolgd door blaffen of zelfs krabben of het wijzen van hun neus naar iets dat ze willen.

Honden die veel niezen - ongeacht de context - kunnen een onderliggend medisch probleem hebben dat ervoor zorgt dat ze niezen. Alles wat irritatie van de neus of keel veroorzaakt, kan herhaaldelijk niezen of zelfs een omgekeerde nies veroorzaken. Dit kan allergenen, vreemd materiaal in de neus, een infectie of (zelden) een tumor in de neus of keel omvatten.

Als je niet zeker weet of de nies van je hond een sociaal signaal is of wordt veroorzaakt door een medisch probleem, maak dan een video van je hond die niest en deel deze met haar dierenarts. Ze kunnen je geruststellen dat de nies geen reden tot bezorgdheid is, of ze kunnen aanraden een afspraak te maken voor een onderzoek.

Sociale niezen maken deel uit van het communicatierepertoire dat onze viervoetige metgezellen uniek maakt. Het is verbazingwekkend hoe welsprekend onze honden kunnen zijn zonder woorden!

Back to blog