Mijn hond gedraagt zich normaal maar eet niet

Mijn hond gedraagt zich normaal maar eet niet

Oorzaken en oplossingen voor verminderde eetlust bij honden

Als je hond een dag of twee zijn maaltijden overslaat maar verder normaal gedraagt - geen diarree, geen braken, normale hartslag en ademhaling - hoef je je waarschijnlijk geen zorgen te maken en kun je een bezoek aan de dierenarts uitstellen. Maar niet langer! En als de vastende hond een senior is, een hond met een chronische gezondheidsaandoening, een puppy is, of er op enigerlei wijze ziek uitziet, moet je op zijn minst je dierenarts bellen voor advies.

Verlies van eetlust bij honden

Verschillende gezondheidsproblemen kunnen leiden tot een verlies van eetlust. Een hond met nier- of leverproblemen kan misselijkheid ervaren en geen zin hebben om te eten. Veel van deze honden zullen naar hun eten gaan, zelfs kwijlen, maar zich omdraaien en weglopen.

Controleer de mond van je hond op tekenen van letsel zoals zweren, een stok of bot dat vastzit aan het dak van zijn mond - het gebeurt vaker dan je zou denken! - of een elektrische brandwond door te kauwen op een snoer. Veel van deze honden gedragen zich prima, althans voor een tijdje, ondanks het niet eten.

Sommige honden lijken gewoon van nature kieskeurig te zijn, zoals deze week is rundvlees het favoriete eiwit, maar vorige week moest het zalm zijn. Hier is het handig om je hond goed te kennen.

Verlies van eetlust bij fokhonden

Als je hond een intacte reu is en er is een aantrekkelijk meisje loops (in feite is ELK meisje loops aantrekkelijk), kan het zijn dat je jongen perfect gezond is maar verliefd. Dit geldt voor elke teef in de buurt, niet alleen in je huishouden.

Voor de meeste reuen duurt dit slechts een paar dagen, ongeveer wanneer de teef in haar "hoogtepunt" is. Als hij geen gezondheidsproblemen heeft die verergerd kunnen worden door een paar dagen vasten, beschouw het dan gewoon als besparen op hondenvoer.

Een andere situatie waarin een hond gezond kan zijn maar niet eet, doet zich voor bij een zwangere teef die lijdt aan iets vergelijkbaars met ochtendmisselijkheid. Dit gebeurt meestal rond twee tot drie weken na de bevruchting. Over het algemeen zullen deze teven op een gegeven moment op de dag wel iets eten. Af en toe doen zelfs schijnzwangere teven dit.

Adolescenten

Dan komen we bij de niet-seksgerelateerde anorectische honden, zij het enigszins gerelateerd. Adolescent reuen eten vaak niet goed. Ondanks je meest verleidelijke aanbiedingen zullen ze gewoon voorbij lopen. Ondertussen verbranden ze calorieën en kunnen behoorlijk dun worden. Dit is meestal een fase ergens tussen 6 en 12 maanden. De meesten van hen eten wel iets, maar het kan erg frustrerend zijn voor eigenaren. Ook dit zal voorbijgaan.

Heimelijk eten bij honden

Dan komen we bij de lastige niet-eters. Ten eerste, zorg ervoor dat iemand anders je hond niet voedt. Een ander gezinslid, een vriendelijke buurman, je kat (meestal onbedoeld van de kat). Sommige honden zijn zulke gulzige eters dat ze deze extraatjes plus hun eigen maaltijden zullen eten, maar anderen geven toe dat ze vol zitten. Dit geldt ook voor honden die zelfstandig jagen en rondsnuffelen. Als je hond eekhoorns of konijnen vangt en eet, heeft hij echt misschien geen honger. Het kan ook een verandering zijn in de voerbak van de hond die je niet hebt opgemerkt.

Als je hond niet wil eten, heb je een klein tijdsbestek om de situatie te evalueren. Hoe beter je je hond kent, hoe gemakkelijker het is om te beslissen. Het is verstandig om de temperatuur, pols en ademhaling van de hond te controleren en te letten op diarree, obstipatie en veranderingen in urineproductie. Houd je dierenarts op de hoogte als je hond erg jong, oud of worstelend met een chronische ziekte is. We willen niet dat je risico's neemt, maar meestal hoef je ook niet in paniek te raken.

Back to blog