Houden honden van muziek?

Houden honden wel van muziek?

Velen van ons spelen ontspannende of kalmerende muziek voor onze honden (vooral wanneer we ze alleen thuis laten), maar is dit het soort muziek waar honden echt van houden?

De meeste honden houden echt van muziek, maar net als de meeste mensen, houden ze van sommige soorten, maar niet van alle soorten muziek. Wat hondenbezitters vaak het meest waarderen, is wanneer honden muziek ervaren als een kalmerend of ontspannend effect.

Het is begrijpelijk dat hondenbezitters geïnteresseerd zouden zijn in het gebruik van muziek om kalmte te bevorderen; het is een interventie zonder kosten die hun honden helpt om de goed opgevoede metgezellen te worden die ze graag zouden willen zijn! En er is bewijs dat sommige muziek inderdaad helpt om honden te ontspannen. Een studie uit 2002 ontdekte dat honden aanzienlijk minder opgewonden leken na het luisteren naar selecties van klassieke muziek. Hun ademhaling vertraagde en ze waren minder geneigd om rond te lopen of te blijven staan. Onderzoekers ontdekten ook dat reggae- en softrockselecties ook een kalmerend effect hadden op honden.

In tegenstelling daarmee neigden korte, snelle noten de snelle motorbewegingen van een hond te vergroten. Nog erger, heavy metal resulteerde in trillen en schudden - zeker niet rustgevend! Enige variatie is ook belangrijk; honden schijnen muziek die ze de hele tijd horen, zelfs de kalmerende klassieke muziek, te negeren; het verliest zijn ontspannende effect als het te repetitief is.

Eén belangrijke opmerking: Niet alle klassieke muziek is rustgevend! Denk aan de opzwepende klanken van de William Tell Overture (die de meeste van ons oudere Amerikanen kennen als de themamuziek van de Lone Ranger die galoppeert over de prairie op zijn trouwe witte hengst). Zorg ervoor dat je zoekt naar rustige, meditatieve muziek als je wilt profiteren van de potentiële ontspanningsvoordelen voor het gedrag van je hond.

Vind de Kalmerende Muziek voor Jouw Hond Waar kun je deze magische kalmerende muziek vinden? Hier zijn een paar bronnen voor ontspannende hondenmuziek:

We weten tenminste dat ze voor ons ontspannend zijn om naar te luisteren! Spotify heeft een tool waarmee je een afspeellijst voor je huisdier kunt maken. Youtube heeft verschillende sites die lange uren kalmerende muziek bieden. Hier is een link naar een 12 uur durende afspeellijst van Relax My Dog. Werkt Kalmerende Muziek voor Honden? Als je een scepticus bent zoals ik, vraag je je misschien af of kalmerende muziek echt werkt voor honden. Het bewijs uit verschillende studies lijkt deze conclusie zeker te ondersteunen. In één studie blaften honden in een asiel aanzienlijk minder in hun kennels wanneer kalmerende muziek werd afgespeeld.

Helpt het alle honden? Misschien niet. Maar zoals ik mijn klanten altijd vertel... kan geen kwaad, kan helpen - en het is zeker de moeite van het proberen waard. Jouw hond kan er zeker een zijn die er baat bij heeft!

Back to blog