Help! Mijn hond heeft teveel energie, wat nu?

Help! Mijn hond heeft teveel energie, wat nu?

Help! Mijn hond heeft teveel energie, wat nu?

Sommige honden hebben van nature veel energie en hebben andere behoeftes dan hun soortgenoten. Dit geldt onder andere voor werkhonden, zoals herders en border collies, maar ook voor terriërs, husky's, Jack Russells en teckels. Zelfs puppy's van deze rassen kunnen een overvloed aan energie hebben.

Het energielevel van een hond kan variëren door bijvoorbeeld fysiek ongemak (waardoor de hond zich niet kan uitleven), of wanneer jouw hond veel stress ervaart (uitlaatklep nodig).  

Hoe herken je te veel energie bij je hond?

Er zijn verschillende signalen die erop kunnen wijzen dat je hond te veel energie heeft. Merk je dat je hond je voortdurend volgt in huis? Zeurt hij vaak bij de deur om te wandelen en wil hij niet terugkomen na een wandeling? Is hij hyperactief, rent hij door het huis en de tuin en stopt hij niet met spelen? Vertoont hij destructief gedrag zoals bijten of slopen in huis? Is hij ongeduldig, piept hij veel, dramt hij of is hij alert op alles? Trekt hij aan de lijn tijdens het uitlaten? Dan is de kans groot dat je hond nog meer energie kwijt moet.

Wat kun je doen aan een hoog energieniveau bij je hond?

Een hond heeft zowel mentale als fysieke uitdaging nodig, maar ook voldoende slaap en rust zijn essentieel.

Wist je dat een gemiddelde volwassen hond zo'n 14-18 uur per dag slaapt? Sommige honden worden juist drukker als ze niet voldoende rusten. Het kan helpen om je hond verplicht te laten rusten in een comfortabele, vertrouwde en prikkelarme omgeving.

Het is belangrijk om je hond op een goede manier uit te dagen. Sommige honden genieten van een spelletje met een bal, terwijl andere daar juist gestrest van raken. Ook het opbouwen van conditie met zo'n intervaltraining kan ervoor zorgen dat je hond nog meer beweging nodig heeft. Let op de lichaamstaal van je hond en bedenk dat stress ook van invloed kan zijn op zijn energieniveau.

Hier zijn enkele tips die kunnen helpen:

  • Varieer regelmatig met de wandelroutes.
  • Creëer een voorspelbare dagelijkse routine.
  • Ga wandelen op rustige plekken met weinig prikkels, bijvoorbeeld zonder andere honden.
  • Laat je hond tijdens de wandeling voldoende snuffelen en gebruik de juiste riem.
  • Speel afwisselende spelletjes met je hond.
  • Wissel regelmatig van speelgoed voor je hond.
  • Zorg voor voldoende lichamelijke beweging.
  • Daag je hond uit met hondenpuzzels of een leuke snuffelmat.
  • Doe aan agility met je hond.

 

Back to blog