Heeft mijn hond heimwee? Heimwee bij honden bestaat net zoals voor mensen.

Heeft mijn hond heimwee?

Symptomen van heimwee bij honden, hoe herken je het en wat kun je eraan doen?

Heimwee bij honden kan zich op verschillende manieren uiten. Let op de volgende symptomen:

 • Stress en gedragsveranderingen: Angstig gedrag, rusteloosheid, of teruggetrokkenheid.

 • Lusteloosheid of depressie: Verminderde interesse in activiteiten en een algemene neerslachtige houding.

 • Verminderde eetlust: Weigering om te eten of duidelijk minder eten dan normaal.

 • Vocaal gedrag: Overmatig blaffen, janken of piepen, vooral in nieuwe situaties.

 • Destructief gedrag: Kauwen op meubels, krabben aan deuren of ander destructief gedrag.

 • Onzindelijkheid: Plotselinge onzindelijkheid, zoals plassen of poepen in huis.

Tips om heimwee bij honden te verminderen

Als je hond last heeft van heimwee, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om hem te helpen zich beter te voelen:

 1. Geef je hond tijd en ruimte om te wennen: Verandering kan stressvol zijn, dus geef je hond de tijd om aan zijn nieuwe omgeving te wennen.

 2. Behoud een vaste structuur: Een voorspelbaar ritueel met regelmatige wandelingen, speeltijd en maaltijden kan een gevoel van veiligheid bieden.

 3. Bied voldoende aandacht: Laat je hond weten dat je er voor hem bent door hem liefdevolle aandacht te geven.

 4. Hertrain je hond: Als je veranderingen in gedrag opmerkt, kan het nodig zijn om je hond opnieuw te trainen om zich aan te passen aan zijn nieuwe omgeving.

 5. Zorg voor uitdaging en afleiding: Stimuleer je hond met speelgoed en activiteiten die hem bezighouden en mentaal uitdagen.

 6. Creëer een veilige plek: Zorg ervoor dat je hond een eigen plekje heeft waar hij zich kan terugtrekken en zich veilig voelt.

 7. Behoud vertrouwde geuren en spullen: Neem zijn favoriete speelgoed en andere vertrouwde voorwerpen mee naar zijn nieuwe omgeving.

Omgaan met heimwee tijdens vakanties

Als je op vakantie gaat en je hond meeneemt of achterlaat bij een oppas, zijn er extra voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen:

 1. Houd je hond in de gaten: Let goed op eventuele tekenen van heimwee, vooral tijdens de eerste dagen op een nieuwe locatie.

 2. Neem vertrouwde spullen mee: Geef je hond een gevoel van comfort door zijn eigen mand, speelgoed en andere vertrouwde voorwerpen mee te nemen.

 3. Blijf in contact: Zorg ervoor dat je regelmatig contact hebt met de oppas en updates krijgt over hoe het met je hond gaat.

 4. Laat je hond wennen aan de oppas: Als je een nieuwe oppas hebt, laat je hond dan vooraf kennismaken met de persoon en de nieuwe omgeving.

Door alert te zijn op de symptomen van heimwee en de juiste maatregelen te nemen, kun je ervoor zorgen dat je hond zich comfortabel en gelukkig voelt, zelfs in nieuwe situaties. En vergeet niet: een beetje extra liefde en aandacht kan wonderen doen voor een hond die zich een beetje ontheemd voelt.

Back to blog