Hond snuffelt aan eten maar eet niet

Hond snuffelt aan eten maar eet niet

Maak je je zorgen over waarom je hond niet wil eten? Hier zijn dingen waar je bezorgd over moet zijn als je hond stopt met eten.

Als je hond altijd kieskeurig en langzaam eet, en hij een maaltijd of twee overslaat, hoef je je meestal geen zorgen te maken - maar meld dit wel aan je dierenarts bij de volgende gezondheidscontrole van je hond. De kieskeurigheid kan wijzen op een chronisch probleem dat verbetert met behandeling, zoals een gebroken tand of een milde vorm van brandend maagzuur.

Als daarentegen je hond normaal gesproken een goede eetlust heeft, maar plotseling stopt met eten, moet je bezorgd zijn - en nog meer als je hond andere tekenen van ziekte vertoont, zoals lusteloosheid, hijgen, koorts, tekenen van pijn of ongemak, of diarree. In dat geval, breng hem naar de dierenarts! Elke keer dat onze honden hun normale gedrag veranderen, is er waarschijnlijk iets mis dat onderzocht moet worden. Het negeren van vroege symptomen kost ons en onze honden meestal.

Potentiële oorzaken van gebrek aan eetlust Er zijn veel redenen waarom een hond mogelijk aarzelt om te eten:

  • Tandheelkundige problemen, waaronder gebroken tanden en geïnfecteerd tandvlees, kunnen pijn veroorzaken tijdens het eten.
  • Oorinfecties zijn een andere bron van pijn die kan leiden tot terughoudendheid om te eten, vooral bij hard voedsel.
  • Andere vormen van pijn kunnen ervoor zorgen dat een hond stopt met eten. Hijgen, trillen, gebogen lopen, meer slapen dan normaal, terughoudendheid om te rennen of te springen, en prikkelbaarheid kunnen allemaal tekenen van pijn zijn.
  • Zieke honden, waaronder honden met kanker en degenen die chemotherapie ondergaan, eten vaak niet graag. Nierziekte kan bijvoorbeeld misselijkheid veroorzaken en maagzweren door overmatige zuurgraad.
  • Als je onlangs een nieuwe zak van het reguliere voer van je hond hebt geopend en hij draait zijn neus ervoor om, let dan op; dit kan een teken zijn dat het voer bedorven of beschimmeld is, en mogelijk gevaarlijk. Voeg geen smaakversterkers of restjes van menselijke maaltijden toe om hem te verleiden het afgewezen voedsel te eten, want als blijkt dat het voedsel gevaarlijk is, kan hij schade oplopen door het te eten! Zelfs als slechts één hond in je huishouden niet wil eten en de rest het voer prima vindt, is het veiliger om een nieuwe zak te halen en te zien of dat het probleem oplost. Als je hond het nieuwe voer gretig accepteert, breng dan het afgewezen voedsel terug naar de winkel!
  • Veel medicijnen vermelden misselijkheid en anorexia als mogelijke bijwerkingen. Als je hond medicatie gebruikt en aarzelt om te eten, praat dan met je dierenarts om te zien of er een alternatief beschikbaar is, of als er een manier is om de pillen gemakkelijker voor de maag van je hond te maken. Sommige medicijnen die normaal gesproken buiten de maaltijden worden gegeven, kunnen in plaats daarvan met voedsel worden ingenomen om maagklachten te verminderen.
Waarschuwing: In sommige gevallen kan verlies van eetlust een symptoom zijn dat de medicatie die je geeft gevaarlijk is. Dit geldt vooral voor NSAID's (niet-steroïdale ontstekingsremmende geneesmiddelen) zoals Rimadyl, Deramaxx, en zelfs aspirine. Corticosteroïden zoals prednison kunnen maagzweren veroorzaken en daarmee samenhangende eetlustvermindering.

Als je hond een van deze medicijnen gebruikt en stopt met eten, moet je de medicatie onmiddellijk stoppen (stop prednison niet zonder goedkeuring van je dierenarts). Breng je hond naar de dierenarts, vooral als er andere symptomen aanwezig zijn, zoals braken, diarree, zwarte of teerachtige ontlasting, of lusteloosheid.
Terug naar blog